Najnovije vesti

Povodom obeležavanja 2. aprila - Svetskog dana podizanja svesti o autizmu, deca i mladi sa autizmom u sredu 03.04.2024.g. bili su gosti FK Crvena Zvezda. Dočekali su nas ljubazni domaćini.

 

Predsednik kluba gospodin Svetozar Mijailović, poželeo je dobrodošlicu deci i roditeljima i istakao da se nada da je ovo početak jedne uspešne saradnje i da možemo računati na podršku FK Crvena Zvezda. Nakon toga predsednik kluba Svetozar Mijailović je deci podelio prigodne poklone.

Tokom boravka na stadionu Crvena Zvezda deca i roditelji su obišli klupske prostorije, muzej FK Crvena Zvezda, zatim prisustvovali fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda – IMT.

 

U okviru programa obeležavanja 2. aprila Svetskog dana svesnosti o autizmu Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u saradnji sa PU „Dečji dani“ organizovalo je manifestaciju „SVI SMO MI RAZLIČITI A SVI ISTI“ .

Cilj manifestacije je bio (osim vaspitno obrazovnog kod dece) podizanje svesti u društvu o različitostima među nama i podrška osobama sa autizmom.

Na početku manifestcije na Trgu republike, deca su pustila plave balone u vazduh i na taj način simbolično poslati poruku podrške osobama sa autizmom.

Na početku manifestcije na Trgu republike, deca su pustila plave balone u vazduh i na taj način simbolično poslati poruku podrške osobama sa autizmom.

Zatim su naši drugari zajedno sa svojim vaspitačima u plavim majicama i sa plavim balonima, prošetali od Trga republike pešačkom zonom do Kalemegdana, deleći prolaznicima poruke dece naših vrtića.

Deci su se pridružili njihovi roditelji, naši stariji drugari iz dnevnih boravaka ( DB „Šekspirova“ i DB „Sunce“, roditelji i deca sa autizmom.

Pridružili su nam se Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju, Julijana Stanisavljević, predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Marina Stanisavljević Drašković, v.d.direktorka Zavod za socijalnu zaštitu RS,  Radoslav Marjanović, predsednik GO Stari grad, Leontina Vukomanović  i prijatelji osoba sa autizmom.

Na kraju šetnje napravili smo zajedničku fotografiju ispred zgrade Biblioteke grada Beograda.

Naša zajednička poruka svima je da pažnja medija ne treba da budu usred sređena samo na ovaj jedan dan – 2.april već i na ostalih 364  dana u godini. Problemi osoba sa autizmom i njihovih porodicca postoje svih 365 dana u godini. 

 

Mural - Dar umetnika Beogradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom 
  
Hvala umetnicima Nenadu Stojkovu, Jeleni Polić, Predragu Radoševiću, Đurđi, Ivi, Milici i Stefanu koji su darovali mural Beogradskom udruženja za pomoć osobama sa autizmom i ukrasili ulaz u prostorije udruženja. 
 
Hvala umetnicima im na druženju i vedroj i radnoj atmosferi koju su napravili tokom celodnevnog oslikavanja zidova na ulazu u udruženje u petak 11. avgusta 2023.godine.  
    

16.12.2023. - Održana Skupština Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom

U prostorijama udruženja članovi BUPOA su analizirali rad u periodu između dve skupštine i usvojili:

- Izveštaj o radu i materijalnom i finansijskom poslovanju udruženja između dve sednice Skupštine

- Programske ciljeve i zadatke za naredni period 2023 - 2024. godine

 

Iz godišnjeg izveštaja o radu udruženja vidljivo je da se, shodno postavljenim zadacima, tekuće godine veoma intenzivno radilo na realizaciji strateških ciljeva. Ograničenja, vezana najviše za odnos vlasti prema problematici autizma, su uslovila (ne)uspešnost realizacije, ali i u “probijanju tog zida” postoje vidljivi pomaci.

Ispred Saveza Autizam Srbija skupštini je prisustvovala Dijana Simić sekretar UO Autizma Srbije.

       Strateški ciljevi BUPOA za 2024.g.

  1. Neprekidno podizanje svesti javnosti (kako društva u celini, tako i državnih institucija) o prirodi autističnog poremećaja, položaju autističnih osoba i njihovih porodica i nedostajućim potrebama za human i ispunjen život.
  2. Praćenje, analiziranje i predlaganje izmena i dopuna zakonske regulative u Srbiji, koja se odnosi na položaj autističnih osoba i njihovih porodica, posebno u lokalnoj zajednici Beograd, u cilju ostvarivanja njihovih, zakonom zagarantovanih prava i međunarodno prihvaćenih standarda.
  3. Praćenje međunarodno prihvaćenih standarda, novih saznanja i njihove realizacije, sa fokusom na poštovanju prava i potreba koje su zakonski zagarantovane autističnim osobama i u Republici Srbiji,kao ravnopravnim građanima društva.
  4. Pritisak na institucije (socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja) u cilju obezbeđivanja odgovarajućih usluga za human, dostojanstven i kreativan život autističnih osoba svih uzrasta,a samim tim i njihovih porodica, sa fokusom na lokalne mogućnosti Beograda.
  5. Podrška porodicama autističnih osoba na teritoriji Beograda.
  6. Podrška autističnim osobama svih uzrasta na teritoriji Beograda, u cilju unapređenja svakodnevnog života, u skladu sa stručnim preporukama i zakonskim mogućnostima za funkcionisanje udruženja.
  7. Uspostavljanje saradnje sa svim organizacijama i društvima koji imaju srodne ciljeve. 

Beogradski Manifest, Kalemegdan -  19.–21.05.2023.g.

Na Beogradskom Manifestu koji je održan ove godine na Kalemegdanu od 19. do 21. maja, u kutku Mašta može svašta, Savez Autizam Srbija je predstavio radove osoba sa autizmom članova lokalnih udruženja iz cele Srbije.

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom učestvovalo je sa radovima i rukotvorinama svojih članova.

 

Veći broj roditelja i prijatelja osoba sa autizmom tokom trodnevne manifestacije posetio je štand Autizam Srbija i kupovinom radova podržao rad udruženja širom Srbije.

U razgovoru sa posetiocima i roditeljima delili smo informacije o aktivnostima i problemima osoba sa autizmom.

Pričali smo i o tome koliko je važno da u društvu prihvatimo da je lepota u različitosti i u samom prihvatanju.

 

Učinili smo jedan korak u promovisanju njihovih talenata i u širenju svesti o osobama sa autizmom i potrebi da imaju odgovarajuću podršku u društvu. 

Kontakt Podaci

Beogradsko udruženje za
pomoć osobama sa autizmom
------------------------------------
Adresa:
Gandijeva 56
11070 Novi Beograd

Predsednik Upravnog Odbora
Mirko Gojić
064/30 52 954

Potpredsednik Upravnog Odbora
Srboljub Ranković
061/256 2816

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom
Tel. 011/22 80 747

Web:
www.autizambg.org.rs 

E-mail:
autizambg@gmail.com

Facebook stranica:
Autizam Beograd

Kontakt strana

------------------------------------