Najnovije vesti

Mural - Dar umetnika Beogradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom 
  
Hvala umetnicima Nenadu Stojkovu, Jeleni Polić, Predragu Radoševiću, Đurđi, Ivi, Milici i Stefanu koji su darovali mural Beogradskom udruženja za pomoć osobama sa autizmom i ukrasili ulaz u prostorije udruženja. 
 
Hvala umetnicima im na druženju i vedroj i radnoj atmosferi koju su napravili tokom celodnevnog oslikavanja zidova na ulazu u udruženje u petak 11. avgusta 2023.godine.  
  
 
 
 
 

Beogradski Manifest, Kalemegdan -  19.–21.05.2023.g.

Na Beogradskom Manifestu koji je održan ove godine na Kalemegdanu od 19. do 21. maja, u kutku Mašta može svašta, Savez Autizam Srbija je predstavio radove osoba sa autizmom članova lokalnih udruženja iz cele Srbije.

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom učestvovalo je sa radovima i rukotvorinama svojih članova.

 

Veći broj roditelja i prijatelja osoba sa autizmom tokom trodnevne manifestacije posetio je štand Autizam Srbija i kupovinom radova podržao rad udruženja širom Srbije.

U razgovoru sa posetiocima i roditeljima delili smo informacije o aktivnostima i problemima osoba sa autizmom.

Pričali smo i o tome koliko je važno da u društvu prihvatimo da je lepota u različitosti i u samom prihvatanju.

 

Učinili smo jedan korak u promovisanju njihovih talenata i u širenju svesti o osobama sa autizmom i potrebi da imaju odgovarajuću podršku u društvu.

 

Trg republike, 31.03.2023. - PRIHVATITE RAZLIČITOST- SVI SMO MI ISTI

Povodom obeležavanja 2.aprila, Svetskog dana podizanja svesti o autizmu, deca i vaspitači Predškolske ustanove Dečji dani, Stari grad, u saradnji sa Beogradskim udruženjem za pomoć osobama sa autizmom i ove godine su organizovali manifestaciju pod nazivom – “Prihvatite različitost, svi smo mi isti“.

Cilj manifestacije je (osim vaspitno obrazovnog kod dece) bio i podizanje svesti u društvu o različitostima među nama i podrška osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

Naši drugari su tačno u podne pustili plave balone u vazduh i na taj način simbolično poslati poruku podrške osobama sa autizmom.

Deca iz PU “Dečji dani”, Stari grad sa svojim vaspitačima u plavim majicama i sa plavim balonima, prošetali su od Trga Republike pešačkom zonom do Kalemegdana, deleći prolaznicima zajedničke poruke o potrebi prihvatanja različitosti u društvu. Deci su se pridružili njihovi roditelji, roditelji i deca sa autizmom i prijatelji udruženja.

Manifestaciji su prisustvovale i Biljana Barošević, pomoćnica ministra za rad zapošljavanje i boračka pitanja, Aleksandra Čamagić, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, koje su zajedno sa mališaima, roditeljima i mladima sa autizmom prošetale Knez Mihailovom ulicom.

Posle šetnje Knez Mihailovom ulicom i zajedničke fotografije ispred Biblioteke grada Beograda, Biljana Barošević, pomoćnica ministra za rad zapošljavanje i boračka pitanja i Aleksandra Čamagić, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, posetile su i iprodajnu zložbu radova članova udruženja “Svako dete je umetnik”.

Žao nam je što na današnji dan manifestaciji nisu prisustvovali članovi udruženja koji su korisnici dnevnih boravaka u Beogradu, jer nisu imali organizovan prevoz od dnevnih boravaka do Trga republike. Naša deca iz dnevnih boravaka Diljska, Kornelije Stanković, Šekspirova, Stari grad i Sunce, nekada su dolazila uz pratnju defektologa na manifestaciju koristeći gradski prevoz.  Zašto to nije učinjeno i ove godine pitanje koje postavljaju roditelji.

Baloni su odleteli i od najmlađih smo dobili podrška. Ta podrška je još potrebnija od ustanova u kojima se radi sa osobama sa autizmom, kao i od nadležnih u ustanovama socijalne zaštite u gradu i Republici.

 

3.decembar 2022. – Održana Skupština Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom danas je radno obeležilo 3. decembar - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom - Održavanjem godišnje Skupštine udruženja za period  2020 - 2021.godina i ukazivanjem na probleme osoba sa autizmom.

Skupština je održana u Centru za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom, Novi Beograd, Milutina Milankovića 34.